MEE SIAM SINGAPORE



Mee Siam Singapura atau Beehoon Goreng ini terkenal dikalangan orang Singapore, beehoon goreng dimakan bersama kuah tacho....menarikkan. On top of this ada yang suka sediakan sambal tumis sekali tapi bagi saya beehoon gorengnya dan kuahnya sudah memadai. Sedap beehoon ini tidak muak and sometimes can be addictive



Mee Siam Singapore

    Bahan untuk Beehoon


    • 1 paket beehoon direndam dahulu
    • 2 genggam taugeh
    • 10 tangkai kucai dihiris 1" panjang


    Bahan-Bahan Utk Rencah Mee
    • 25 tangkai cili kering
    •  2 biji bawang besar *
    • 7 ulas bawang putih *
    • 300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)
    • 2 sdb udang kering * (rendam)
    • (Kesemua bahan * dikisar halus bersama cili kisar tadi) 
    • minyak utk menumis (agak-agak 1- 1½ cawan)
    • 2 sudu besar gula pasir
    • 1 sudu teh garam (atau secukup rasa 
    • 2 sdb sos tomato
    • 2 sdb kicap manis 


    Cara


    1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis hirisan bawang besar sehingga agak kekuningan



    1. Masukkan bahan-bahan kisar sehingga garing. 
    2. Masukkan udang. Masukkan sos tomato dan kicap. Bubuh gula dan garam secukup rasa. Keluarkan setengah bahagian rencah ini utk dibuat kuahnya.
    3. Seterusnya, masukkan beehoon dan tambahkan sedikit Kacau rata bila beehoon dah agak lembut masukkan hirisan kucai dan taugeh ke dalam gaul rata sebentar. Tambah air jika rasa beehoon agak keras kacau rata dan angkat

    Bahan-Bahan Utk Kuah
    • ½ bahagian rencah mee siam
    • 8 cawan air
    • ¾ - 1 botol tauco (sebahagian dilecek halus, yg lain dibiarkan kasar2)
    •  gula pasir (kira-kira ¾ cawan)
    • air asam secukup rasa (gunakan asam kira-kira 2-3 sudu makan)
    • garam  secukup rasa
    • 100 gm kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk kasar2)


    Cara Membuat Kuah


    1. Masukkan setengah lagi rencah mee siam tadi ke dalam sebuah periuk besar bersama air, tauco, gula dan garam. Biarkan mendidih lalu masukkan kacang tumbuk dan air asam. Kacau sebentar dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa lagi yg perlu. (Kuah mee siam ni selalunya mesti ada rasa manisnya, sedikit rasa masam & masin (sket je). Kemudian matikan api.

    Bahan Taburan/Sampingan

    • 2 biji telur dibuat dadar nipis dan hiris nipis
    • 2 keping tahu (dipotong dadu & digoreng)
    • limau kasturi (dibelah dua)

    Cara Menghidangkan Mee Siam Berkuah:
    Bubuh secukup Mee Siam yg digoreng tadi ke dalam mangkuk/pinggan mungkum. Tuangkan kuah secukupnya dan taburkanlah ke atasnya tahu, daun kucai, telur rebus dan limau kasturi. Jika suka boleh buat sambal tumis sedikit

      Notes


      RECIPE SOURCE:  patykitchen. blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


      1 Response to "MEE SIAM SINGAPORE"

      1. Thank you for taking the time to publish this information very useful! hari raya cookies

        ReplyDelete

      Iklan Atas Artikel

      Iklan Tengah Artikel 1

      Iklan Tengah Artikel 2

      Iklan Bawah Artikel