SIAKAP 3 RASA


Siakap 3 Rasa, rasanya tidak perlu pengenalan ramai yang tahu dan ramai yang suka boleh didapati di mana-mana Restoran Thai tapi lebih murah kalau buat sendirikan. Saya tidak guna banyak bahan di sini buat simple aje untuk berbuka tetapi yang pasti saya buatnya panas-panas dan segar


Siakap 3 Rasa
  • 1 ekor ikan siakap dibersihkan
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 2 keping nanas | dipotong dadu
  • 1/2 batang timun | dipotong dadu
  • 1 biji cili merah | dihiris
  • Sedikit garam
  • Minyak masak secukupnya
  BAHAN TUMIS:

  • 2 ulas bawang merah | dihiris
  • 1/2 biji bawang besar | dihiris
  • 1 ulas bawang putih | dihiris
  • 1 inci halia | dihiris
  
BAHAN SOS:

  • 4 sudu makan sos cili
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan air
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu teh gula
  
CARA MEMASAK:

1.Lumurkan ikan bersama sedikit garam dan tepung jagung. Goreng hingga garing. Ketepikan seketika.

2.Tumis bahan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan-bahan sos. Gaul rata.

3.Masukkan ikan diikuti potongan nanas dan timun. Gaul seketika sehingga semua bahan sekata.

4.Tabur hirisan cili dan sedia dinikmati.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    0 Response to "SIAKAP 3 RASA"

    Post a Comment

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel