BUTTER COOKIES /MELTING MOMENT


Butter Cookies atau Melting Moment ini hanya menggunakan empar bahan sahaja dan menarik cookies ini ia tidak menggunakan telur. Tekturnya cukup ranggup dan cair di mulut...dan sebab itu juga ia di panggil melting moment. Untuk mendapatkan rasa yang hebat pastinya kita perlu menggunukun pure butter seperti Anchor atau SCS.

Cookies ini cukup sesuai dihidangkan sebagai menu English Tea.



Eggless Butter Cookie

Yield: - lebih kurang 20 - 25 biji
Cookies tanpa telur ini begitu rapuh dan cair dimulut. Memang sedap terutama jika menggunakan butter yang berqualiti tinggi

  • 175g unsalted butter, 
  • 40g gula icing 
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 175g tepung
  • 40g tepung jagung

Cara Menyediakannya

  1. Pukul butter dan gula sehingga gebu
  2. Masukkan 1/2 tepung dan pukul sehingga sebati
  3. Matikan mixer dan masukkan baki 1/2 daripada tepung dan kaup menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati dan rata
  4. Panaskan oven pada suhu 180 c
  5. Masukkan adunan yang sudap siap tadi kedalam piping beg berserta nozzle 1M pipekan bentuk rossett
  6. Bakar selama 15 minit dan biarkan sejuk seketika sebelum dikeluarkan dari dulang pembakar,
  7. Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.



Thank  You.-

0 Response to "BUTTER COOKIES /MELTING MOMENT"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel